Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından 10 bini Milli Eğitim Akademisine olmak üzere toplam 25 bin yeni öğretmen atama sürecini başlattığını açıklamıştı. Bugün de 1380 engelli öğretmenin atamasının yapılacağı duyurulurken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mülakat sistemini değiştirme hazırlıklarına başladığı öğrenildi.
MÜLAKAT SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
"Her branş aynı merkezde mülakata girecek"
Türkmenistan ziyareti sonrası Türkiye’ye dönen Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mülakat sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tekin, “Mümkün olduğunca az komisyonla, adayları zamana yayarak mülakatlarını yapmak istiyoruz. Daha önce ‘mülakat komisyonları arasında puan farkı var’ diye bizi eleştirenler vardı. Şimdi sizin dediğinizi yapıyoruz. Daha az komisyonla, hatta her branşı aynı merkezde mülakata alacağımız bir sistem kuruyoruz. Bu sefer de diyorlar ki: ‘Madem öyleydi, niye birleştiriyorsunuz?’ Anlamakta zorlanıyorum. Biz zaten o zaman da süreci hızlandırmak, öğretmen adayı arkadaşlarımızı bekletmeden sisteme dahil etmek istiyorduk. Şimdi ise zamanımız yeterli; komisyonları buna göre kuracağız.” ifadelerini kullandı.
"Biz değil, bilgisayar yapıyor"
Millî Eğitim Bakanı, öğretmen atamalarında branş dağılımına yönelik eleştirilere yanıt verdi. Bakan, “Benim bakan olarak ihtiyaç duyduğum alana öğretmen almak mı, yoksa ihtiyacım olmadığı hâlde öğretmen almak mı daha mantıklı? Zaten edebiyat, Türkçe, matematik gibi temel alanlarda norm ihtiyacımızın üzerinde öğretmenimiz var. Yüzde 100 norm doluluğu olan branşlarımız var. Hâl böyleyken, 15 bin kadroya hâlâ o branşlardan yoğun alım yaparsam haksızlık etmiş olurum. Branş dağılımı tamamen bilgisayar hesabıyla belirleniyor, biz sadece oranı veriyoruz. Buna müdahale edildiğini düşünmek akıl kârı değil.” ifadelerini kullandı.
Norm doluluğu nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı, her okul için öğretmen ihtiyacını belirlerken “norm kadro” sistemini esas alıyor. Bu sistemde, okulun öğrenci sayısı ve ders ihtiyacına göre belirlenen öğretmen sayısına norm kadro, bu kadronun doluluk oranına ise norm doluluğu deniyor.
Bir branşta norm kadrosu tam doluysa, yani o alanda ihtiyaçtan fazla öğretmen varsa, o branşta yeni atama yapılması öncelikli görülmüyor. Örneğin; Türkçe, matematik ve edebiyat gibi bazı branşlarda norm doluluğu yüzde 100’ün üzerine çıkmış durumda. Bu nedenle yeni öğretmen alımlarında bu tür alanlara sınırlı kontenjan ayrılıyor.
ÖĞRETMENLERİN BRANŞ DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE
"Bu öğretmen arkadaşlarımızın içerisinde branş değişikliği yapmak isteyenler, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’mızın kabul ettiği eğitimleri alarak o branşlara kaydolabilir. Örneğin saç bakım ve güzellik hizmetleri programlarında öğretmen bulamıyoruz. Bu ders var ancak ders verecek öğretmenimiz yok. Bir başka tarafta bu dersi de verebilirim diyen, bu konuda ehil olduğunu düşünen eğitimlerle buraya kaydolabilecek arkadaşlar var. Bu türden, “Ben branşımı değiştirip şu branşa geçebilirim, şu eğitimleri verebilirim” diyenlerin tercihlerini toplayacaklar. Bu konuda çok hassasım. Çünkü hem öğretmenlerimiz zan altında kalıyor hem de biz rasyonel bir yönetim yapamamış oluyoruz."
"Temmuzda AGS sınavına göre alacağız"
Millî Eğitim Bakanı, 2024 yılında KPSS’ye giren adaylardan atama yapılacağını belirterek, “Orada formasyon şartı ve diğer uygulamalar mevcut hâliyle devam ediyor. 2025 Temmuz ayında AGS sınav sonuçlarına göre alım yapacağız. O artık bizim bünyemizde yürüyecek. Kontenjana giren adayların eğitim durumuna göre Millî Eğitim Akademisi eğitim programını organize edecek.” dedi.
Öğretmen Adayları İçin Ne Değişiyor?
- Mülakatlar tek merkezde yapılacak, adaletten şaşılmayacak.
- Norm fazlası branşlara daha az kontenjan ayrılacak.
- 2025'te AGS ile yeni bir dönem başlayacak.