Gündem

İzmir Körfezi'nde Alarm: Sıcaklık Artışı Balık Ölümlerini Yeniden Başlattı

İzmir Körfezi'nde artan hava sıcaklıkları, kötü koku ve balık ölümlerinin yeniden ortaya çıkmasına yol açtı.

İzmir’de geçen yıl körfezde kirlilik nedeniyle ortaya çıkan ve sıcaklıkların artmasıyla yeniden hissedilen kötü koku bölgede etkisini sürdürürken, balık ölümleri de yeniden başladı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Körfez ile ilgili 47 yıldır çalışma yürütüyorum. İlk kez 2 yıl üst üste balık ölümü gördüm. Denizimiz maalesef çok kirli. Çok fazla plankton patlaması var ve denizin rengi koyu kahverengi” dedi.

Geçen yıl toplu balık ölümlerinin yaşandığı İzmir Körfezi’nde, artan sıcaklıklarla birlikte kötü koku bu yıl da yayılmaya başladı. Birkaç gün önce etkisini gösteren koku sonrası körfezde balık ölümleri gözlenmeye başlandı. Özellikle Bayraklı, Karşıyaka ve Turan sahillerinde irili ufaklı ölü balıklar su yüzeyinde birikmeye başladı.

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Körfez ile ilgili 47 yıldır çalışma yürütüyorum. İlk kez 2 yıl üst üste balık ölümü gördüm. Denizimiz maalesef çok kirli. Çok fazla plankton patlaması var ve denizin rengi koyu kahverengi. Belediye yetkilileri hala daha alüminyum sülfatlarla uğraşıyor. ‘Kuzey sirkülasyon kanalı açacağız, ortam temizlenecek’ diyorlar. Ancak onlarla bu kirliliğin hiçbir ilgisi yok. Tek nedeni derelerden gelen fabrikaların arıtmadan attıkları sular ve 2007 yılında da derelerin altının betonlanması. Derelerin altı kırılıp bütün fabrika arıtmalarının çalıştırılması lazım. 2003 yılında çalışmalar sonrası Körfez masmavi olmuştu ve bu durum basında ‘İzmir mucizesi’ olarak çıkmıştı. 2005’ten sonra yeniden geriye dönüş başladı” ifadelerini kullandı.