Gündem

SÜRKOOP Başkanı Özkaya: “Bu Yıl Hamsi Bol Olacak”

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, palamudun az olduğu dönemlerde hamsinin bol olmasının beklendiğini belirterek, “Sahadan aldığımız bilgiler bu yıl hamsinin bol olacağı yönünde” dedi.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, Türkiye’de eylül ayında başlayan balık av sezonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Karadeniz, Marmara ve Ege’de 1 Eylül’de başlayan sezonun 15 Eylül itibarıyla Akdeniz’de de açılacağını belirten Özkaya, balıkçıların umutlu olduğunu söyledi.

Özkaya, geçen yıl palamudun bol olduğunu hatırlatarak, “Palamudun bol olduğu yılların ardından av miktarı aşırı düşüş gösterir. Bu yıl da palamudun az olmasını bekliyoruz. Palamudun az olduğu dönemlerde hamsinin bol olması beklenen durumdur. Sahadan aldığımız bilgiler, bu yıl hamsinin bol olacağı yönünde. Deniz suyu sıcaklığının 10-15 derecelere düşmesiyle Karadeniz’de yoğun hamsi avcılığı başlayacak” dedi.

Karadeniz’de bu yıl istavritin de bol olduğunu ancak boylarının küçük olduğuna dikkati çeken Özkaya, “İstavritlerin üzerindeki av baskısını şimdilik sınırlı tutmak ve balıkların biraz daha büyümesini beklemek yerinde olacak. Çünkü istavrit denizin kuru fasulyesidir, 12 ay boyunca avlamak mümkündür. Bu nedenle küçük balıkların olduğu istavrit sürülerinin avlanmaması ve sadece büyük balıkların olduğu sürülere ağ sarılması hem balıkçılarımızın kazancı hem de stokların geleceği açısından yerinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

Marmara’da geçen yıl artan su sıcaklığı ve kirliliğin müsilaja yol açtığını hatırlatan Özkaya, bu gelişmelerin stokları ve üreme döngülerini etkilediğini söyledi. Marmara’da hamsi avının başladığını, su sıcaklığının düşmesiyle artacağını, Ege’de ise sardalya ve kolyoz avının yoğunlaştığını aktardı.

İklim değişikliğinin balıkçılık üzerindeki etkilerine değinen Özkaya, artan su sıcaklıklarının plankton üretimini düşürdüğünü, zararlı alg türlerinin çoğalmasına neden olduğunu, küçük pelajik türlerin stoklarını azalttığını ve bu durumun ekosistem dengesini bozduğunu belirtti.

Balıkçılığın yalnızca geçim kaynağı değil, kültürün ve sofraların da vazgeçilmezi olduğunu söyleyen Özkaya, balıkçıların yasaklara uyması ve küçük balıkları avlamaması kadar tüketicilerin de bilinçli tercih yapması gerektiğini vurguladı.