Düzce ve çevresinde en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık hasadı yavaş yavaş sona ererken, üreticiler bu kez ürünlerini kurutmak için harman yapmaya başladı. Satış öncesinde kuruması gereken fındıkların zarar görmemesi için üreticiler, harman alanlarında nöbet tutuyor.
Karadeniz Bölgesi’nin başlıca geçim kaynağı olan fındıkta hasat dönemi tamamlanmaya yaklaşırken, üreticiler sıcak ve güneşli havalar bitmeden fındıkları kurutmak üzere harekete geçti. Köylerde meralara serilen fındıklar, ilk aşamada yeşil kabuklarından ayrılmaları için kurutuluyor. Kabukların kurumasıyla kahverengi renge dönen fındıklar, tanesine ayrılması için patoz makinesine veriliyor. Ayıklanan ve taneye dönüştürülen fındıklar, bir süre daha kurutulduktan sonra satışa hazır hale geliyor. Bu süreçte ürünün zarar görmemesi için üreticiler harman yerlerine kurdukları çadırlarda nöbet tutuyor.
Üreticilerden Ahmet Aydoğan, bu yıl verimin düşük olduğunu belirterek, “Öncelikle fındık olgunlaştığı zaman işçi çağırıyoruz. İşçilerin başında çavuşları oluyor. Çavuş dediğimiz kişi kendilerine gerekli talimatları veriyor. Biz 3 günde fındık toplamayı bitirdik. Sonra harmana indiriyoruz. Kurutma süreci oluyor. Kurmasının ardından harmanda fındığı patozda çekmeye başladık. Burada makine ile ayıklıyoruz, taneye döndürüyoruz. Gecede burada çadırımız var. Burada nöbet tutacağız. Fındık bu yıl çok altın değerinde değil. Fiyat düşük. Topladığımız fındık işçi parasını anca kurtarıyor. Mahsul bu sene az. Çoğu yerde kuraklık nedeniyle fındık yandı. Ama biz korumak için birkaç gece burara bekleyeceğiz. Bu sene fındıkta çok randıman yok. Fındık dediğim gibi az. Zirai don ve kuraklık fındığı vurdu” dedi.