Malatya’daki Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, bu yılki kazı çalışmalarının ağustos ayında başladığını ve höyüğün kuzey bölgesinde yoğunlaştığını açıkladı. Restelli, kazılarda et pişirmek amacıyla kullanılan, yüzeyin altında tandıra benzer bir fırın tespit ettiklerini belirtti. 2022 yılında da aynı bölgede benzer yapılara rastladıklarını ifade eden Restelli, yemek tarihine ışık tutacak önemli bulgulara ulaştıklarını vurguladı.

"Geç Hitit dönemine ait bir binanın içinde 2 tandır benzeri yapı bulduk ancak bunların normal tandır olmadığını fark ettik çünkü zeminin altına yerleştirilmişlerdi. İçlerinde pişmiş toprakla yapılmış ocak ayakları ve çok sayıda hayvan kemiği bulduk. Bu bize bu fırınların ekmek için değil, yemek pişirmek için kullanıldığını gösterdi. Bu yıl üçüncü bir örneği ortaya çıkardık. Milattan önce 1100-1000 yıllarına tarihleniyor."

Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, bulunan fırınların yemek pişirme yöntemine dair önemli ipuçları verdi. Restelli, fırınların et yemekleri pişirmek için kullanıldığını belirterek, "Bence tam kağıt kebabına benzer bir yöntemdi. Eti içine koyuyor, pişmiş toprak kapakla kapatıyor, saatlerce hatta tüm gece pişiriyorlardı." dedi.

İŞKUR ile 326 Bin Kişi İş Sahibi Oldu
İŞKUR ile 326 Bin Kişi İş Sahibi Oldu
İçeriği Görüntüle

O dönemle bugünün yemek kültürü arasındaki paralelliklere dikkat çeken Restelli, "Malatyalı şefleri buraya davet ediyorum. Çünkü burada çok yakın bir yemek kültürü var. Kazı yaptığımız yerle bugünkü hayat arasında net bağlantılar bulunuyor. Bu da oldukça önemli." ifadelerini kullandı.