Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak’ta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin enerji alanında geldiği noktaya ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulunan Bayraktar, özellikle Gabar Dağı’nda gerçekleştirilen petrol üretiminin 'dünya ölçeğinde kârlı bir iş' olduğunu vurguladı.

Bakan Bayraktar, “Gabar'la beraber Türkiye farklı bir noktaya ulaştı. Petrol ve doğal gazda üretim 50 binden 270 bin varilin üzerine çıktı. Ülkenin ihtiyacı çok büyük. Ne kadar üretsek az. Hala girilmedik noktalar var” dedi.

"Huzur İstanbul" uygulamasında 975 gözaltı
"Huzur İstanbul" uygulamasında 975 gözaltı
İçeriği Görüntüle

Gabar çevresinde günlük 100 bin varillik üretim hedeflediklerinin altını çizen Bayraktar, Doğu ve Güneydoğu’daki diğer sahaların da ciddi potansiyel taşıdığına dikkat çekti.

Diyarbakır’daki petrol arama çalışmalarına özel bir önem verdiklerini belirten Bayraktar, “Diyarbakır sahasından umutluyuz. 2025 yılı Mayıs ayına kadar 42 milyon, yani neredeyse 3 milyar dolarlık bir petrol keşfi var. Biz bunu keşif olarak açıklamadık ama sürekli rezerv ilavesi yapıyoruz. Diyarbakır’da 6,1 milyar varillik bir rezerv tahmin ediliyor. Bu miktar Türkiye'nin yıllık petrol ithalatı olan 365 milyon varil dikkate alındığında ülkeyi 15 yıl idare edebilecek bir potansiyel taşıyor. Petrolümüzü taştan çıkaracağız. Bölgede kaya gazı ve kaya petrolü gibi geleneksel olmayan üretim tekniklerini devreye aldık" diye konuştu.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde sürdürülen arama ve üretim faaliyetlerinin kapsamı hakkında bilgi veren Bayraktar, Trakya’dan Karadeniz’e, Diyarbakır’dan Van, Hakkari, Şırnak ve sınır bölgelerine kadar geniş bir alanda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bayraktar, “Adıyaman’da yaklaşık 10 bin, Batman’da 30 bin varile yakın üretim yapıyoruz. Diyarbakır 15-20 bin arasında. Gabar tek başına 81 bini buldu” diyerek üretim hacminin farklı bölgelerdeki dağılımını aktardı.